Új lakásra vágyik a vásárlók negyede

A magyarországi lakáspiac elindult az eddiginél kiegyensúlyozottabb irányba: a használt lakások mellett egyre több új építésű lakás kerül a piacra, igaz, ezek nagy része csak a következő években készül el. A lakásvásárlást tervezők 23 százaléka kizárólag új építésű lakást keres, 77 százalékuknál azonban az újak mellett a használtak is szóba jönnek célpontként - derül ki az ingatlan.com újlakás-kereső oldala, a lakópark.ingatlan.com nem reprezentatív felméréséből.

A kizárólag új lakást keresők 50 százaléka maximum 25 millió forintos lakást keres, 30 százalékuk 26-35 millió forintos lakást vásárolna, 16 százalékuk pedig a 36-60 milliós kategóriát célozta meg. Ennél drágább új lakást mindössze a megkérdezettek 4 százaléka szeretne a felmérés szerint.
25 millió forint alatt a fővárosban leginkább csak kis 30-40 négyzetméteres alapterületű új stúdió- és garzonlakások kaphatók. A megyeszékhelyeken és a vidéki nagyvárosokban a 25 milliós büdzsébe jóval nagyobb 50-70 négyzetméteres, 2-3 szobás új építésű lakás is beleférhet. canlı skorlar

A kizárólag új lakást keresőknél és az új vagy használt lakás iránt érdeklődőknél is többségben vannak azok, akik egy éven belül szeretnék letudni a vásárlást.

A lakásvásárlást tervezők 95 százalékánál az ár a legfontosabb tényező, legyen szó új vagy használt lakásról. Szintén fontos szempont az adott lakás vagy ház műszaki állapota. Nagyon fontos a jó tömegközlekedés: mind az új, mind a használt lakások leendő vevőinél 75 százalék tartotta ez lényeges szempontnak. Parkolóhelyet vagy a parkolási lehetőséget az új lakást keresők 78 százaléka tartja fontosnak, a használt lakásoknál viszont csak 50 százalékos az arányuk.