Segítünk: erre figyeljen, ha új lakást vásárol

A lakásvásárlási hullám az egekben van, ráadásul nem csak a vevők, de a beruházók is egyre nagyobb kedvet kaptak az ingatlanokhoz. Ez azt eredményezte, hogy több olyan építési vállalkozó is feltűnt a piacon, akik korábban nem építettek lakóingatlanokat. Nem árt tehát résen lennie annak, aki most akar új építésű lakást venni: a portfolio.hu cikke alapján összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, hogy ne sétáljunk csapdába.

Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell, hogy milyen ütemezéssel kell kifizetni az épülő lakást. A nagyobb, tőkerősebb beruházók esetében például általában 10-20 százalékos összeget kell befizetni első körben, a kisebb fejlesztők azonban ennél sokkal többet kérhetnek el. Esetükben jellemzőbb a készültségi állapot szerinti finanszírozás, vagyis a használatba vételi engedély megszerzésének idejére már csupán 10-20 százalékos összeg marad fent a lakás vételárából. Persze ha csak később kell kifizetni a részleteket, addig nekünk kamatozhat a pénzünk, vagy annál később kell eladni az ingatlanunkat, amelynek árát a tranzakcióba tervezzük forgatni. A későbbi fizetés ezen felül a kockázatot is csökkenti, hiszen a vállalkozó biztosan nem a mi pénzüket használja fel az építés során.

Mindig érdemes megnézni a fejlesztő referenciaházait, esetleg meg lehet kérdezni az ott lakókat, mi a véleményük az ingatlanról. A pozitív visszajelzések ugyanis egyértelműsíthetik, hogy ki mellett érdemes dönteni.

Egy lakás esetében a minőség nem csak a beépített anyagok és a kivitelezés színvonalát jelenti, ide sorolandó az elhelyezkedés, a zöldterületek aránya, a szolgáltatások, egyedi műszaki megoldások - mint pl. belsőépítészet, energiahatékonyság, szigetelés stb. Fontos ezeket is megvizsgálni, mielőtt meghozunk egy olyan igazán hosszútávú döntést, mint a lakásvásárlás.

Ami a garancia érvényesítését illeti, egy régebb óta létező cég esetében a későbbiekben sem várható, hogy eltűnik. A minőségi garancia szempontjából pedig fontos, hogy a későbbiekben legyen kihez fordulni, ha valami nem úgy épült meg, ahogy szerettük volna. A 2008-as válság például számos példát hozott olyan esetekre, mikor a fejlesztő eltűnt, mint szürke szamár a ködben és a minőségi kifogásokat nem orvosolta.